Alles over de meter met dubbel tarief - Overheden

Une main tient une ampoule allumée

WILT U VAN TARIEF VERANDEREN?

Wilt u van tarief veranderen, bijvoorbeeld van het tweevoudig tarief naar het enkelvoudig tarief OF van het enkelvoudig tarief naar het tweevoudig tarief? Dan dient u sinds eind november met uw energieleverancier contact op te nemen voor deze administratieve ingreep, en niet met ORES. Als het om een technische ingreep gaat, dan volgt u de onderstaande stappen.

Alles over de meter met dubbel tarief

Wat is een meter met dubbel tarief ?

Een meter met dubbel tarief is een elektriciteitsmeter die toelaat afzonderlijk te berekenen wat u in piekuren (overdag, in de week) en in daluren ('s nachts en in het weekend) verbruikt.

Vóór er digitale meters werden geïnstalleerd, werd het tweevoudig tarief toegepast met een mechanische meter die over 2 wijzerplaten beschikte. 


Daluren / piekuren

Met dubbel tarief wordt elektriciteit 's nachts (van 22u tot 7u 's morgens) en in het weekend (van vrijdag 22u tot maandag 7u) goedkoper. 

In sommige gemeenten die door ORES bevoorraad worden zijn de daluren van 21u tot 6u (weekend: van vrijdag 21u tot maandag 6u).

Het betreft :

 • 1315 Glimes, Opprebais, Piétrebais, Roux-Miroir
 • 1320 Beauvechain
 • 1350 Orp-Jauche
 • 1357 Hélécine
 • 1360 Malèves-Sainte-Marie-Wastines,Thorembais-Saint-Trond, Thorembais-les-Béguines, Orbais (buiten de stad Perwez) 
 • 1367 Ramillies
 • 1370 Jodoigne
 • 4287 Lincent
 • 7750 Mont-de-l'Enclus
 • 7760 Celles, Escanaffles, Pottes
 • 7780, 7781, 7782, 7783, 7784 Comines-Warneton
 • 7890 Ellezelles
 • 7910 et 7912 Frasnes  (Anvaing, Arc-Ainières, Wattripont, Saint-Sauveur et Dergeneau)

Is het tweevoudig tarief interessant voor mij?

Om dat te weten te komen, houdt u rekening met:

 • uw verbruik tijdens de daluren. Noteer gedurende één week de meterstanden aan het begin en het einde van de daluren en bereken uw verbruik. Als u dit verbruik met 52 vermenigvuldigt, hebt u een idee van uw jaarlijkse verbruik tijdens de daluren.
 • de mogelijke besparingen. Raadpleeg het tarief van uw energieleverancier en bereken op basis van uw verbruik hoeveel u zou kunnen besparen dankzij het tweevoudig tarief. Is de besparing de moeite? Dan is het tweevoudig tarief perfect voor u!
HOE BESPAART U MAXIMAAL MET HET TWEEVOUDIG TARIEF?

Ik test in alle eenvoud

Doe onze kleine test om te bepalen of een tweevoudig uurtarief voor uw situatie geschikt is.

Ik download het formulier

Het tweevoudig uurtarief met een gedecentraliseerde productie, een goed idee ?

Over het algemeen en onafhankelijk van het type meter, is het besparen van energie terwijl deze wordt geproduceerd voordelig voor iedereen: u bent er bijvoorbeeld zeker van dat u groene energie gebruikt die rechtstreeks van uw zonnepanelen komt. Hiervoor hoeft u alleen maar uw grote huishoudelijke apparaten of elektrische boiler te gebruiken of te programmeren om te zorgen dat zij verbruiken terwijl uw productie-uitrusting elektriciteit produceert (zelfverbruik). 
Bovendien kunt u het risico op overspanning, en dus op uitschakeling, verminderen (want de productie wordt gecompenseerd door het verbruik).

Indien u een meter met tweevoudig tarief heeft en uw jaarlijks verbruik overdag (actief register tijdens de weekdagen) niet hoger ligt dan 5/7 van uw jaarlijkse productie, heeft het geen zin om over te schakelen op enkelvoudig uurtarief. Wanneer u deze drempel van 5/7 overschrijdt, heeft het ook geen zin om over te schakelen op enkelvoudig tarief wanneer het mogelijk is om enkele aanpassingen te doen aan de werking (boiler etc.) om dit doel te bereiken: zo vermijdt u de kosten die samenhangen met het aanpassingsverzoek. In veel gevallen is het dus niet nodig om over te stappen op een meter met enkelvoudig uurtarief.

Indien u besluit over te stappen op een enkelvoudige meter (enkelvoudig tarief), is het aan te bevelen dit aan te vragen tijdens de periode van de jaarlijkse meteropname om te vermijden dat u een deel van uw productie verliest.

Tot slot, wanneer u niet produceert, stelt het tweevoudig tarief u in staat om te profiteren van het dalurentarief, wat interessant blijft.

Door te verbruiken met een meter voor tweevoudig uurtarief draagt u als het ware bij tot de energietransitie.


Hoe vraagt u het tweevoudig tarief aan?

Als u een mechanische meter met 2 wijzerplaten of een digitale meter hebt, dan neemt u contact op met uw energieleverancier.

Als u een mechanische meter met één wijzerplaat hebt, dan belt u 078/15.78.01 (druk 1 - werken) om de installatie van een digitale meter voor tweevoudig tarief aan te vragen en uw afspraak te plannen op minder dan 5 minuten. Opgelet: wanneer de nieuwe meter geïnstalleerd is, dient u contact op te nemen met uw energieleverancier om het tweevoudig tarief aan te vragen.

Indien u nog geen aansluiting hebt, kunt u uw aanvraag indienen via dit formulier.


Prijs

Het aanbrengen van een tweevoudige uurtariefmeter kost gemiddeld tussen 160 en 260€ / excl. BTW afhankelijk van de configuratie ter plaatse:

 • 160€ / excl. BTW voor een recente installatie die al over een schakeldoos een scheidingsschakelaar van 125 ampère beschikt;
 • 260€/ excl. BTW voor een oudere installatie

We moeten ons ook bedenken dat het nettarief, dat aan de leverancier zal moeten betaald worden, hoger zal zijn.

De juiste prijs van de tweevoudige uurtariefmeter zal door een van onze adviseur, tijdens de afspraak, bevestigt worden.Al onze aansluitingstarieven zijn hier beschikbar.