Hoe de kaart opladen? - Overheden

une personne insére une carte dans un compteur à budget gaz

HOE DE KAART OPLADEN?

De budgetmeter werkt met een elektronische kaart die opgeladen dient te worden. De energie dient dus vooraf betaald te worden in een oplaadpunt.

De klant heeft zijn klantenreferentie nodig om zijn kaart op te kunnen laden.

Stap 1Steek voor het opladen de kaart in de meter en controleer of het cijfer 9 op het scherm verschijnt.

Stap 2 – Ga vervolgens naar een oplaadpunt

Stap 3 – Voer de betaling uit en laad de kaart van de budgetmeter op

  1. Steek eerst de bankkaart in de Bancontact / Mister Cash betaalterminal.
  2. Geef het gewenste bedrag in (tussen €5 en €250) en druk op de groene OK-knop. Geef de cijfers in centimes in. Geef om bijvoorbeeld €10 te laden '1000' in.
  3. Geef de 13 cijfers op de kaart van de budgetmeter in en druk vervolgens op de knop OK.
  4. Geef de geheime code van de bankkaart in en wacht op de betaalbevestiging.
  5. Steek de kaart van de budgetmeter in de betaalterminal. Kies wanneer het systeem dit vraagt de taal, geef de 13 cijfers van de kaart van de budgetmeter in en druk op de groene 'OK'-knop. Verwijder de kaart niet tijdens het opladen !
  6. Eens het opladen geslaagd is, verschijnt het nieuwe saldo op het scherm; de kaart mag uit de terminal verwijderd worden.

Stap 4 – Laad thuis de budgetmeter op

  1. Steek steeds de kaart in de meter na elke oplaadbeurt.
  2. Op het scherm dient het cijfer 9 te verschijnen en twee « biepjes » na elkaar bevestigen dat het overschrijven van het krediet gelukt is.

In onze brochure over het opladen van de kaart vindt u deze procedure terug met foto's.

Een inwoner van uw gemeente zoekt een oplaadpunt voor zijn kaart?

HIER KUNT U TERECHT !

En als al het krediet op is?

Wanneer het krediet op is, onderbreekt de meter de toevoer en verschijnt er een knipperende driehoek op het scherm. Om het noodkrediet te activeren:

  • bij een elektriciteitsmeter volstaat het om op de rode knop te drukken en de hoofdschakelaar opnieuw op te zetten. De waarde van het noodkrediet is €12 ;
  • met een gasmeter dient u eerst te controleren of alle gastoestellen goed gesloten zijn. Druk vervolgens gedurende 5 seconden op de blauwe knop en wacht tot de veiligheidstest uitgevoerd wordt. De waarde van het noodkrediet is €15.
Wacht beter niet tot het krediet opgebruikt is om uw kaart te herladen. Dit vermijdt ongemakken die verbonden zijn aan de procedure om de meter opnieuw op te starten.

Wanneer het noodkrediet opgebruikt is, zal een klant die zijn budgetmeter niet oplaadt en die geen beschermde klant is geen energie meer krijgen tot zijn kaart opgeladen is.

De vermogensbegrenzer van de budgetmeter voor elektriciteit kan worden geactiveerd op EXCLUSIEVE vraag van zijn OCMW en onder bepaalde voorwaarden door op de rode knop te duwen. Vanaf dat moment heeft de klant stroom, maar het verbruik en het noodkrediet doen schulden ontstaan tegenover ORES.


Wat doen bij problemen?

Raadpleeg onze brochures over de werken van de budgetmeter in het lange (elektriciteit; - en aardgas)of in het kort (elektriciteit -  aardgas) en ontdek er onze tips en tricks.