Hoe de kaart opladen? - Overheden

une personne insére une carte dans un compteur à budget gaz

De budgetmeter

De budgetmeter werkt met een persoonlijke herlaadbare kaart. De energie dient dus vooraf betaald te worden in een oplaadpunt.

Hoe werkt het ?

Hoe raadpleegt u het beschikbaar krediet?

Op de meter

Uw meter toont voortdurend een bedrag in euro: dat is uw beschikbaar saldo. 

Wat is het noodkrediet?

Wanneer uw krediet opgebruikt is, onderbreekt de meter de energietoevoer en komt er op het scherm een knipperende driehoek. Om het “noodkrediet” te activeren :

 • Bij een elektriciteitsmeter drukt u op de rode knop en duwt u de hoofdschakelaar naar boven. Het noodkrediet heeft een waarde van € 12.
 • Bij een gasmeter controleert u eerst of alle gastoestellen in huis goed gesloten zijn. Druk vervolgens 5 seconden op de blauwe knop en wacht tot de veiligheidstest voltooid is vóór u uw gastoestellen weer opent. Het noodkrediet heeft een waarde van € 12.

Algemene aanbeveling: wacht niet tot uw krediet opgebruikt is om uw kaart op te laden. Zo vermijdt u de ongemakken van de procedure om uw meter opnieuw te openen.

Als uw noodkrediet opgebruikt is en uw budgetmeter niet verbonden is met een vermogensbegrenzer, dan ontvangt u geen energie meer tot u uw kaart hebt opgeladen. Ga naar een van onze talrijke oplaadpunten.

Hoe kan ik mijn energie voorafbetalen?

De budgetmeter werkt met een persoonlijke herlaadbare kaart. De energie dient dus vooraf betaald te worden in een oplaadpunt.

Gebruik uw klantenreferentie om uw kaart op te laden!

Stap 1 – Steek voor het opladen uw kaart in de meter en controleer of het cijfer 9 op het scherm verschijnt.

Stap 2 - Ga vervolgens naar een oplaadpunt

Stap 3 - Voer de betaling uit en laad uw kaart op

 1. Steek eerst de bankkaart in de Bancontact / Mister Cash betaalterminal.
 2. Geef het gewenste bedrag in (tussen €5 en €250) en druk op de groene OK-knop. Geef de cijfers in centimes in. Geef om bijvoorbeeld €10 te laden '1000' in.
 3. Vorm de 13 cijfers van uw klantenreferentie die op de kaart van uw budgetmeter staat en druk vervolgens op de OK-knop.
 4. Geef de geheime code van de bankkaart in en wacht op de betaalbevestiging.
 5. Steek de kaart van uw meter in de betaalterminal. Kies, geef wanneer het systeem dit vraagt, de taal en geef de 13 cijfers van uw klantenreferentie in en druk vervolgens op de OK-knop. Verwijder de kaart niet tijdens het opladen!
 6. Als het opladen geslaagd is, ziet u het bedrag dat u hebt opgeladen op het scherm. U mag nu uw kaart uit de terminal nemen.

Stap 4 - Laad thuis uw budgetmeter op

 1. Steek steeds uw kaart in de meter na elke oplaadbeurt.
 2. Op het scherm dient het cijfer 9 te verschijnen en twee « biepjes » na elkaar bevestigen dat het overschrijven van het krediet gelukt is.

In onze brochure over het opladen van de kaart vindt u deze procedure terug met foto's.

HIER KUNT U TERECHT!

En als uw krediet op is?

Wanneer uw krediet op is, onderbreekt de meter de toevoer en verschijnt er een knipperende driehoek op het scherm. Om het noodkrediet te activeren:

 • bij een elektriciteitsmeter drukt u op de rode knop en zet u de hoofdschakelaar terug omhoog. De waarde van het noodkrediet is €12 ;
 • bij een gasmeter dient u eerst te controleren of alle gastoestellen goed gesloten zijn. Druk vervolgens gedurende 5 seconden op de blauwe knop en wacht tot de veiligheidstest uitgevoerd is vóór u uw gastoestellen opnieuw inschakelt. De waarde van het noodkrediet is €15.

Wacht niet tot uw krediet op is om uw kaart opnieuw op te laden. Dit vermijdt ongemakken die verbonden zijn aan de procedure om uw meter opnieuw op te starten.

Wanneer uw noodkrediet opgebruikt is en wanneer u geen beschermde klant bent, krijgt u geen energie meer tot uw kaart opnieuw opgeladen is. Ga naar één van onze talrijke oplaadpunten.

Indien u beschikt over een budgetmeter voor elektriciteit, kan de vermogensbegrenzer worden geactiveerd op EXCLUSIEVE vraag van uw OCMW en onder bepaalde voorwaarden door op de rode knop te duwen. Vanaf dat moment heeft u stroom, maar het verbruik en het noodkrediet doen schulden ontstaan tegenover ORES.

Wat doen bij problemen?

Raadpleeg onze brochures over de werken van de budgetmeter in het lange of in het kort (elektriciteit aardgas) en ontdek er onze tips en tricks.