Hoe werkt het? - Overheden

une personne s'apprête à insérer une carte dans un compteur à budget

HOE WERKT HET?

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter werkt met vooraf betaalde energie (gas of elektriciteit) via een oplaadbare elektronische kaart.

Heeft u een budgetmeter ?

HOE DE KAART OPLADEN ?

Raadpleeg onze brochures over de werking van de budgetmeter in het lange (elektriciteit - en aardgas)of in het kort (elektriciteit -  aardgas) en ontdek er onze tips en tricks.


De voordelen van de budgetmeter

Het voordeel van dergelijke meter is dat de klant over elektriciteit en aardgas kan beschikken door zijn budget beter te beheren. Hij kan op elk moment zien hoeveel hij uitgegeven heeft en hoeveel er nog beschikbaar is op zijn meter. Van zodra het krediet opgebruikt is, beschikt hij over een noodkrediet dat hem de tijd geeft om zijn kaart opnieuw op te laden.

In welke gevallen plaatst men een budgetmeter?

  • Op aanvraag van de energieleverancier, na herinnering en ingebrekestelling van de betaling van uw factuur, gaat ORES over tot het installeren een budgetmeter bij de klant thuis. De plaatsing van een budgetmeter is gratis, ongeacht hij van energie wordt voorzien door een commerciële leverancier of rechtstreeks door ORES.
  • Als er een budgetmeter was geïnstalleerd in de vroegere woning van de klant, kan hij ervoor kiezen om bij een verhuizing ook een budgetmeter te installeren in zijn nieuwe woning om zijn verbruik beter te blijven controleren. Ook dan is de plaatsing van een budgetmeter volledig kosteloos.
  • Indien de klant een budgetmeter wenst te installeren om zijn verbruik beter te beheersen, kan hij deze aanvragen via zijn OCMW. Zij zullen tussenkomen bij zijn netbeheerder zodat hij kan genieten van een gratis installatie.
  • Indien de klant een budgetmeter wenst te installeren omwille van een andere reden (bijv. de plaatsing van een budgetmeter in zijn studentenhuis), zal ORES de plaatsing factureren aan het geldende tarief (>500 EUR).

Kan de klant de installatie van een budgetmeter weigeren wanneer hij dit niet gevraagd heeft?

Neen, het is een wettelijke verplichting. Wanneer een klant zich verzet tegen het plaatsen van een budgetmeter, dient hij zich te richten tot zijn energieleverancier, die na analyse eventueel zijn aanvraag kan annuleren.

Wanneer de plaatsing van een budgetmeter bevestigd wordt, dient de klant de technieker van ORES toegang te verlenen tot zijn meter.

Indien de technieker geen toegang krijgt, voorziet de reglementering dat de leveringen stopgezet worden. Het opnieuw in dienst stellen van de installatie gebeurt ten laste van de klant (€500).