HOE MIJN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN? - particulieren en professionals

HOE MIJN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN ?

Bij u thuis, op het werk of op een openbare parking, ontdek alles wat u moet weten over het opladen.

   


Voor de aankoop

Drie factoren kunnen het opladen van uw toekomstig elektrisch voertuig beïnvloeden. Het is belangrijk om deze goed te begrijpen en hiermee rekening te houden vooraleer uw model te kiezen om te vermijden dat u een voertuig koopt dat niet geschikt is voor uw elektrische installatie.

  1. De batterij  : De batterijen van elektrische voertuigen worden niet allemaal op dezelfde manier en aan dezelfde snelheid opgeladen aangezien ze niet allemaal hetzelfde vermogen hebben. Bij bepaalde modellen hebt u 16 km autonomie meer per uur opladen terwijl anderen 100 km halen. Uw concessiehouder kan u bijstaan bij het kiezen van een model dat bij uw levensstijl en het vermogen van de installatie van uw woning past. Indien u meer info wil vragen in een garage kunt u deze informatie terugvinden op de sites van constructeurs van elektrische wagens. Niet alleen de batterij maar ook de oplaadkabel die bij uw voertuig wordt geleverd, heeft een invloed op de oplaadsnelheid. Vooraleer de aankoop te doen, is het nuttig na te kijken welk type kabel meegeleverd wordt.

  2. Het oplaadtype : Er bestaan drie oplaadtypes die sneller of trager zijn.
    • Normaal opladenopladen thuis via een klassiek stopcontact. Dat is de traagste - tussen 4 en 10 uur - maar ook de goedkoopste oplaadmethode. Om deze te kunnen gebruiken, moet u zelf de eigenschappen van uw installatie controleren (zie volgend punt). Om uw voertuig sneller thuis te kunnen opladen, kunt u er ook voor kiezen een oplaadzuil thuis te installeren.
    • Semi-snel opladendit zijn de zuilen die u op de parking van uw bedrijf, in industriezones en winkelparkings kunt vinden. Iets duurder dan het opladen thuis, maar dankzij het semi-snel opladen kunt u in enkele uren tijd veel autonomie winnen, wanneer u op kantoor bent of uw boodschappen doet bijvoorbeeld.
    • Snel opladen : deze zuilen vindt u vooral langs autosnelwegen. Het is de duurste methode, maar in minder dan een uur kunt u bijna de volledige autonomie van uw voertuig recupereren.

  3. Het vermogen van uw installatie thuis : Zorg ervoor dat u de eigenschappen van uw elektrische installatie kent vooraleer u naar uw concessiehouder gaat. Vraagt uw voertuig een driefasige of enkelfasige installatie? Hebt u een nulleiding nodig? Welk vermogen kan uw installatie aan? Belangrijke informatie die u dient na te kijken zodat u geen voertuig kiest dat u thuis niet kunt opladen. Bovendien kunnen sommige voertuigen alleen opgeladen worden met een 3 x 400V + N aansluiting, maar dit netwerk is niet overal aanwezig in het gebied dat door ORES wordt beheerd. Vraag wat voor installatietype u hebt aan uw elektricien via ons contactformulier.

Gemiddelde oplaadtijd

* Ter info, deze gegevens kunnen verschillen van geval tot geval

    

Capaciteit van de batterijOplaadtijd thuis
230 V – Mono 16 A – 3,7 kVA
Oplaadtijd thuis
230 V – Mono 32 A – 7,4 kVA
Semi-snelle oplaadtijd
400 V – Tri 16 A – 11,1 kVA
Semi-snelle oplaadtijd
400 V – Tri 32 A – 22,2 kVA
Snelle oplaadtijd
400 V – Tri 63 A – 43,6 kVA
25 kWh 7u. 3,5u. 2,5u. 1u. 40 min
40 kWh 11u. 5,5u. 3,5u. 2u. 50 min
50 kWh 13,5u. 7u. 4,5u. 2,5u. 1u.
75 kWh 20,5u. 10u. 7u. 3,5u. 2u.
90 kWh 24,5u. 12,5u. 8u. 4u. 2u.20 min.