HOE MIJN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN? - particulieren en professionals

Ik wil mijn elektrische auto thuis opladen

De basisoplossing bestaat erin om een specifiek stopcontact voor elektrische auto’s te gebruiken. Wilt u sneller opladen? Laat dan een laadpaal installeren, maar controleer eerst of uw elektrische installatie hiervoor geschikt is en laat die eventueel aanpassen.

Controleer of opladen mogelijk is aan de hand van deze 2 vragen:


Waarom thuis opladen?

Door thuis op te laden kunt u tot 50% besparen in vergelijking met brandstof tanken en zelfs nog meer als u de elektriciteit gebruikt die u opwekt met uw zonnepanelen. Het is perfect mogelijk om uw elektrische auto thuis op te laden zonder dat u dure aanpassingen aan uw installatie moet uitvoeren. Het enige wat u daarvoor moet doen, is de oplaadbeurten plannen op een moment dat u geen andere toestellen gebruikt.

U kunt uw auto thuis opladen, maar ook op uw werkplek of in de openbare ruimte (parking, autosnelweg, tankstation enz.).

Hoe kan ik ergens anders opladen dan thuis ?

Wat moet ik doen voor een maximaal rijbereik van mijn elektrische auto?

Een elektrisch voertuig opladen is totaal anders dan brandstof tanken.

Opladen wanneer u stopt en niet stoppen om op te laden.

Om de levensduur van de batterij te verlengen is het beter om niet onder 20% van de batterijcapaciteit te gaan en regelmatig tot 90% op te laden.

Enkele tips voor een langere levensduur van de batterij en een gegarandeerd rijbereik

Door veel op heuvelachtig terrein te rijden, in files, met een hoge snelheid enz. kan de batterij van uw auto sneller uitgeput raken. Door uw trajecten op voorhand goed te plannen, kunt u rekening houden met de vereiste lading van uw voertuig. Controleer ook regelmatig de bandendruk en vervoer niet onnodig zware lasten in uw koffer, want een groter gewicht betekent een hoger energieverbruik.

Probeer uw auto op een warme plek te parkeren, in een garage of carport. Het is ook een goed idee om uw auto in te schakelen en de verwarming op te zetten vóór u het opladen beëindigt. Als u rijdt, gebruikt u beter de autozetelverwarming, die 25% minder energie verbruikt dan de interieurverwarming. Zoals bij elk voertuig is het een goed idee om winterbanden te gebruiken wanneer de temperatuur onder 7°C daalt voor meer grip op de weg, zodat er geen energie verloren gaat. Ook bij ongunstige weersomstandigheden, zoals wind op kop, regen of sneeuw, verbruikt u meer energie.

Gebruik de airconditioning met mate, maar open evenmin alle ramen, want dan vergroot u de luchtweerstand en verbruikt u dus meer.