De jacht op toestellen in slaapmodus

Datum | dinsdag 4 oktober 2016

We hebben bijna allemaal een toestel dat regelmatig in slaapmodus gaat. De televisie, de decoder, de stereoketen of de computer kunnen in 'rustmodus' gaan wanneer ze niet gebruikt worden. Deze slaapmodus kan tot 20 uur per dag duren! Deze kleine energieverbruiken kunnen onschuldig lijken, maar ze kunnen makkelijk oplopen tot 10% van uw totale jaarverbruik. Door op zoek te gaan naar toestellen in slaapmodus kunt u dus geld en energie besparen.

  • Schakel het toestel volledig uit door op de on/off knop te drukken: dat is het eenvoudigst. Zo bent u 100% zeker dat het toestel uitgeschakeld is.
  • Vermijd het uitschakelen van toestellen vanop afstand: met het merendeel van de afstandsbedieningen kunt u het toestel niet volledig uitschakelen, maar enkel naar 'slaapmodus' overzetten. Gebruik dus best onmiddellijk de aan/uit knop.
  • Haal de stekkers uit het stopcontact: sommige toestellen verbruiken elektriciteit van zodra ze op het net aangesloten worden. Hiervoor is slechts één oplossing mogelijk: uit het stopcontact halen!
  • Oplaadbare toestellen blijven energie verbruiken ook al zijn ze volledig opgeladen: een elektrisch scheerapparaat, een gsm-lader, een laptop,... denk eraan de stekker uit het stopcontact te halen eens de batterij vol is.
  • Indien u meerdere toestellen op dezelfde plek hebt, is het vaak nog beter ze uit te schakelen via een stekkerdoos met schakelaar. Zo kunnen een televisie met homecinema, een DVD-speler en een spelconsole bijvoorbeeld op dezelfde stekkerdoos aangesloten worden. Zo volstaat het wanneer u ze niet meer gebruikt, op één enkele knop te drukken om alle toestellen uit te schakelen.
  • Zijn al uw toestellen nuttig? Een digitale klok kost bijvoorbeeld ongeveer 4 euro per jaar aan elektriciteit. Bepaalde toestellen werken ook op batterijen, maar in dat geval kiest u best voor oplaadbare batterijen.

Indien het zoeken naar toestellen in slaapmodus u ingewikkeld lijkt, kunt u ook kiezen voor een 'slaapmodusonderbreker'. Deze schakelt het toestel dat in slaapmodus staat uit en laat toe het automatisch uit te schakelen. Deze zijn echter duurder.

Waarom maakt u geen checklist van uw toestellen? Zo vergeet u niets. Op zoek gaan naar de kleine rode lampjes kan een nieuw spelletje worden voor uw kinderen!
Segment: Particuliers & Professionnels