Hoe uw elektriciteitsverbruik op een eenvoudige manier beperken?

Datum | woensdag 8 februari 2017

Door de koudegolf, werd het elektriciteitsnet de laatste dagen erg belast. In geval van elektriciteitsschaarste en om een eventuele tijdelijke stroomafsluiting te vermijden, wat momenteel niet overwogen wordt, kan iedereen echter wel doen wat hij/zij kan. Elke daling van het verbruik tijdens de piekuren in de winter in de late namiddag en in de vroege vooravond (van 17u tot 21u) telt.

De website off/on staat boordevol tips die makkelijk toe te passen zijn. Ziehier enkele tips die u zullen helpen op een duurzame en verantwoorde manier te verbruiken.

1. Laad uw vaatwasmachine en uw wasmachine zo vol mogelijk

Zet uw vaatwasmachine, uw wasmachine of uw droogkast niet aan wanneer ze slechts voor de helft gevuld zijn! Idealiter gebruikt u ze in de daluren - doorgaans tussen 22u en 7 u en in het weekend. Wanneer u een meter met dubbel tarief hebt hebt ,is dat uiteraard de goede reflex. Indien u echter over fotovoltaïsche panelen beschikt, kunt u deze huishoudtoestellen beter gebruiken wanneer uw panelen energie produceren.

Deze handelingen laten toe te vermijden dat er op hetzelfde moment energie gevraagd wordt van het net. Ook met andere handelingen kunt u energie besparen tijdens het gebruik van uw wasmachine.

2. Gebruik eerder de microgolfoven of de wok dan de oven

Vermijd lange bereidingen in de oven. Het alternatief? De wok. Hiermee kunt u zowat alles erg snel en op één kookplaat bereiden. U kunt bijvoorbeeld ook de microgolfoven gebruiken om uw aardappelen te koken. Dit is sneller en verbruikt minder energie dan wanneer u uw aardappelen op een elektrische kookplaat kookt.
Hier vindt u 10 tips om energie te besparen in de keuken.

3. Verlicht slim

Laat enkel het licht branden in de vertrekken waar u zich op dat moment bevindt. Kies voor ledlampen. Ze verbruiken tot 5 keer minder elektriciteit en gaan 10 tot 20 keer langer mee. Ontdek er meer over in ons artikel.

4. Opgelet met de waterkoker

De elektrische waterkoker is erg handig om water snel aan de kook te brengen. Maar vul de waterkoker slechts met de hoeveelheid die u nodig heeft. Wanneer u een volledige waterkoker laat opwarmen voor slechts één kop, dan verspilt u evenveel elektriciteit als wanneer u een uur televisie zou kijken!

5. Maak jacht op toestellen in slaapmodus

De televisie, de decoder, de computer... kunnen overschakelen op de 'waakstand' wanneer ze niet gebruikt worden. Deze slaapmodus kan tot 20 uur per dag duren! Dit verbruik kan makkelijk 10% van uw jaarlijks totaal verbruik vormen. Ontdek hier hoe u dit verbruik kunt vermijden.

6. Koelkast en diepvriezer: de juiste reflex!

Uw koelkast en uw diepvriezer vertegenwoordigen gemiddeld 18% van uw elektriciteitsverbruik. Hoe langer u de deur ervan open laat staan, hoe meer koude lucht, en dus elektriciteit, u verspilt. Denk er dus aan alles wat u nodig heeft te nemen in één handeling...
Hier vindt u andere handige tips om uw verbruik te beperken.

7. Neem de trap

Gun de lift van uw woning of bedrijf wat rust, zo bespaart u energie en heeft u op de koop toe wat lichaamsbeweging. :)

8. Energie besparen, dat doet u het hele jaar door!

Energie op een duurzame en verantwoorde manier verbruiken, dat kunt u ook het hele jaar door doen. Hier vindt u de top 10 met eenvoudige handelingen om dagelijks toe te passen.

Segment: Particuliers & Professionnels