Is een meter met dubbel tarief nuttig in uw geval ?

Datum | donderdag 14 juni 2018

Een meter met dubbel tarief is een elektriciteitsmeter die toelaat afzonderlijk te berekenen wat u in piekuren (overdag, in de week) en in daluren ('s nachts en in het weekend) verbruikt. Met het daltarief geniet u van een goedkoper tarief voor uw verbruik.

Is een meter met dubbel tarief nuttig in uw geval ? 

Om dit te weten, dient u rekening te houden met :

 • de investering: het plaatsen van een meter met dubbel tarief kost gemiddeld tussen 270 en 400 euro. U moet ook weten dat de netwerkbijdrage die u aan uw leverancier dient te betalen hoger zal zijn ;
 • uw verbruik in daluren: noteer gedurende één week de meterstanden aan het begin en op het einde van de daluren en bereken uw verbruik. Vermenigvuldig dit verbruik met 52 en u hebt een eerste indicatie van uw jaarlijks verbruik in daluren ;
 • Mogelijke besparingen: u hoeft enkel nog -in functie van de tarieven van uw energieleverancier- te berekenen welke besparingen u kunt realiseren op het vlak van uw verbruik dankzij een meter met dubbel tarief. Verdient u de installatie van een meter met dubbel tarief snel terug ? Dit is dus perfect voor u !

Wilt u het op een eenvoudige manier testen ? Download onze fiche

Hoe maximaal besparen met een meter met dubbel tarief ?

Om uw meter met dubbel tarief maximaal te gebruiken, dient u uw elektriciteitsverbruik te verplaatsen naar de daluren. Ziehier enkele huishoudtoestellen die makkelijk 's nachts of in het weekend gebruikt kunnen worden :

 • de wasmachine: ze verbruikt gemiddeld 200kWh per jaar, maar alles hangt af van uw model ;
 • de droogkast: de meest recente modellen verbruiken 350 kWh per jaar. Hoe ouder uw droogkast is, hoe meer elektriciteit deze verbruikt ;
 • de vaatwasser: gemiddeld moet u rekenen op 250 kWh per jaar ;
 • het koffiezetapparaat: voor de vroege vogels onder jullie, het koffiezetapparaat of de waterkoker verbruikt in de daluren tussen 70 en 130 kWh per jaar ;
 • Elektrische radiatoren, boiler, de koelkast, de diepvriezer, enz.: het elektriciteitsverbruik van deze toestellen 's nachts en in het weekend zal eveneens berekend worden aan het tarief van de daluren.

Het tweevoudig uurtarief met een gedecentraliseerde productie, een goed idee ?

Over het algemeen en onafhankelijk van het type meter, is het besparen van energie terwijl deze wordt geproduceerd voordelig voor iedereen: u bent er bijvoorbeeld zeker van dat u groene energie gebruikt die rechtstreeks van uw zonnepanelen komt. Hiervoor hoeft u alleen maar uw grote huishoudelijke apparaten of elektrische boiler te gebruiken of te programmeren om te zorgen dat zij verbruiken terwijl uw productie-uitrusting elektriciteit produceert (zelfverbruik). 
Bovendien kunt u het risico op overspanning, en dus op uitschakeling, verminderen (want de productie wordt gecompenseerd door het verbruik).

Indien u een meter met tweevoudig tarief heeft en uw jaarlijks verbruik overdag (actief register tijdens de weekdagen) niet hoger ligt dan 5/7 van uw jaarlijkse productie, heeft het geen zin om over te schakelen op enkelvoudig uurtarief. Wanneer u deze drempel van 5/7 overschrijdt, heeft het ook geen zin om over te schakelen op enkelvoudig tarief wanneer het mogelijk is om enkele aanpassingen te doen aan de werking (boiler etc.) om dit doel te bereiken: zo vermijdt u de kosten die samenhangen met het aanpassingsverzoek. In veel gevallen is het dus niet nodig om over te stappen op een meter met enkelvoudig uurtarief.

Indien u besluit over te stappen op een enkelvoudige meter (enkelvoudig tarief), is het aan te bevelen dit aan te vragen tijdens de periode van de jaarlijkse meteropname om te vermijden dat u een deel van uw productie verliest.

Tot slot, wanneer u niet produceert, stelt het tweevoudig tarief u in staat om te profiteren van het dalurentarief, wat interessant blijft.

Door te verbruiken met een meter voor tweevoudig uurtarief draagt u als het ware bij tot de energietransitie.

Hoe vraagt u om een meter met dubbel tarief te installeren ?

Indien u reeds over een aansluiting beschikt, belt u het nummer 078/15.78.01 (keuze 1 - werken) om uw prijsofferte te ontvangen en uw afspraak te plannen in minder dan 5 minuten.

Indien u nog geen aansluiting hebt, kunt u uw aanvraag indienen via dit formulier.

Meer weten over de daluren

Met dubbel tarief wordt elektriciteit 's nachts (van 22u tot 7u 's morgens) en in het weekend (van vrijdag 22u tot maandag 7u) goedkoper. In sommige gemeenten die door ORES bevoorraad worden zijn de daluren van 21u tot 6u (weekend: van vrijdag 21u tot maandag 6u).
Het betreft :

 • 1320 Beauvechain
 • 1350 Orp-Jauche
 • 1357 Hélécine
 • 1367 Ramillies
 • 1370 Jodoigne
 • 4287 Lincent
 • 7910 en 7912 Frasnes (Anvaing, Arc-Ainières, Wattripont, Saint-Sauveur et Dergeneau)
Segment: Particuliers & Professionnels