Koelkast en diepvriezer: de juiste spirit als het op energie aankomt

Datum | maandag 6 juni 2016

We kunnen een koelkast en diepvriezer niet meer uit onze huizen wegcijferen, maar soms verbruiken ze te veel energie. Deze 15 kleine dingen kunnen hun verbruik doen dalen.

 1. Op de juiste plaats: installeer uw koelkast of diepvriezer nooit vlakbij een warmtebron. Dit zijn niet alleen radiatoren, maar ook ovens, kookvuren of droogkasten. Vermijd eveneens zonlicht.
 2. Elke graad telt: vanaf 21 graden en voor elke graad hierboven in de kamer waar uw koelkast staat, kan het energieverbruik met 2,5% stijgen. In een kamer met een temperatuur van 27 graden, kan een koelkast dus 15% energie meer verbruiken dan normaal.
 3. De diepvriezer in de kelder: een donkere en weinig vochtige ruimte (zoals een kelder) is ideaal voor een diepvriezer.
 4. Waterpas: om optimaal te werken, dient een koelkast zo veel mogelijk waterpas te staan.
 5. Een paar centimeter: plaats de toestellen niet vlak tegen de muur. Ze hebben een goede verluchting nodig om te kunnen werken.
 6. Maak de spiraalbuizen schoon: aan de achterkant van uw koelkast kunnen stof, spinnenwebben en andere dingen zich aan de spiraalbuizen. Elke 6 maand een grondige schoonmaakbeurt met een zacht borstel of een kleine stofzuiger kan de efficiënte werking van de koelkast met 30% verhogen.
 7. Ontdooi: wanneer het ijs 3mm dik is, kan het elektriciteitsverbruik van uw koelkast met 30% toenemen. Denk eraan ze regelmatig te ontdooien opdat ze normaal zouden blijven werken.
 8. Gebruik de koelkast om te ontdooien: wilt u vlees ontdooien? Gebruik uw koelkast hiervoor. De koude die door uw voedingswaren verspreid wordt, zal u koelkast en de inhoud ervan uiteraard koelen, terwijl uw voedsel kan ontdooien.
 9. Kies het juiste moment: let op de labels. Kies liefst een model met A++ of zelfs A+++ label. Zo kan u uw verbruik tot 60% verminderen.
 10. In één keer: neem bijvoorbeeld voor u begint te koken alles al klaar. Vermijd de deur van de koelkast te vaak te openen om de koelte niet verloren te laten gaan.
 11. Laat afkoelen indien mogelijk: denk er steeds aan uw etenswaren steeds eerst te laten afkoelen vooraleer u ze in de koelkast plaatst.
 12. De koelkast vullen: wanneer uw diepvriezer niet volledig gevuld is, kunt u de lege ruimte best opvullen met lege en gesloten plastic flessen.
 13. Controleer de afdichtingen: controleer of uw dichtingen goed werken en of er geen koude verloren gaat rond uw toestel.
 14. De ideale temperatuur: voor het bewaren van de meeste voedingswaren dient de temperatuur in de koelkast 4 tot 5°C te zijn. Controleer of de temperatuur niet te hoog of te laag is.
 15. Niet te groot: waarom zou u een enorme koelkast willen en deze niet volledig vullen? In de stad raadt men aan een toestel te voorzien van 60 tot 70 liter per persoon. Voor een gezin is 150 liter voldoende!
Segment: Particuliers & Professionnels