Hoe werkt het? - Particulieren & Professionals

une personne s'apprête à insérer une carte dans un compteur à budget

HOE WERKT HET?

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter werkt met vooraf betaalde energie (gas of elektriciteit) via een herlaadbare elektronische kaart.

Heeft u een budgetmeter ?

HOE UW KAART OPLADEN?

Raadpleeg onze brochures over de werking van de budgetmeter in het lange (elektriciteit en aardgas) of in het kort (elektriciteit en aardgas) en ontdek er onze tips en tricks.


De voordelen van de budgetmeter

Het voordeel van dergelijke meter is dat u over elektriciteit en aardgas kunt beschikken door uw budget beter te beheren. U kunt op elk moment zien hoeveel u uitgegeven heeft en hoeveel er nog beschikbaar is op uw meter. Van zodra het krediet opgebruikt is, beschikt u over een noodkrediet dat u de tijd geeft om uw kaart opnieuw op te laden.

In welke gevallen plaatst men een budgetmeter?

  • Op aanvraag van uw energieleverancier, na herinnering en ingebrekestelling van de betaling van uw factuur, gaat ORES over tot het installeren een budgetmeter bij u thuis. De plaatsing van een budgetmeter is gratis, ongeacht u van energie wordt voorzien door een commerciële leverancier of rechtstreeks door ORES.
  • Als er een budgetmeter was geïnstalleerd in uw vroegere woning, kan u ervoor kiezen om bij een verhuizing ook een budgetmeter te installeren in uw nieuwe woning om uw verbruik beter te blijven controleren. Ook dan is de plaatsing van een budgetmeter volledig kosteloos.
  • Indien u een budgetmeter wenst te installeren om uw verbruik beter te beheersen, kan u deze aanvragen via uw OCMW. Zij zullen tussenkomen bij uw netbeheerder zodat u kan genieten van een gratis installatie.
  • Indien u een budgetmeter wenst te installeren omwille van een andere reden (bijv. de plaatsing van een budgetmeter in uw studentenhuis), zal ORES de plaatsing factureren aan het geldende tarief (>500 EUR).

Kunt u de installatie van een budgetmeter weigeren wanneer u dit niet gevraagd heeft?

Neen, het is een wettelijke verplichting. Wanneer u zich verzet tegen het plaatsen van een budgetmeter, dient u zich te richten tot uw energieleverancier die na analyse eventueel zijn aanvraag kan annuleren.

Wanneer de plaatsing van een budgetmeter bevestigd wordt, dient u de technicus van ORES toegang te verlenen tot uw meter.

Indien de technicus geen toegang krijgt, voorziet het technisch reglement dat de leveringen stopgezet worden. Het opnieuw in dienst stellen van de installatie gebeurt te uwen laste (€500).