Het prosumertarief - Particulieren en professionals

HET PROSUMERTARIEF

Er is nu een premie beschikbaar die een deel van het prosumertarief compenseert

Sinds 1 oktober 2020 wordt een prosumertarief aangerekend op de jaarafrekening van gezinnen die over zonnepanelen beschikken. In 2020 en 2021 werd het bedrag van dit tarief voor 100% terugbetaald door een premie van het Waalse Gewest. In 2022 en 2023 wordt het nog voor 54,27% terugbetaald.

WAT IS HET PROSUMERTARIEF?

Hebt u de premie voor 2020 en/of 2021 al ontvangen?

Als er niets aan uw installatie is gewijzigd en u nog steeds dezelfde bankrekening hebt, dan ontvangt u de premie binnen de hierboven vermelde termijn.


Hoe kunt u de premie ontvangen?

Om u de premie te kunnen storten hebben wij uw huidige bankgegevens nodig. U ontvangt de premie binnen 30 dagen na uw jaarlijkse meterstandopname. Meer info over uw jaarlijkse maand van meteropname. 

Nieuwe prosumer

  • U hoeft zelf niets te doen. De installateur van uw zonnepanelen bezorgt ons uw bankgegevens na de installatie.
  • Maar als u verhuisd bent naar een woning met een bestaande zonnepaneleninstallatie, dient u dit formulier in te vullen en naar ons terug te sturen.

Bestaande prosumer

  • Als u een brief hebt ontvangen met een dossiernummer en uw EAN-code, vul dan meteen dit online formulier in.
  • Als u geen brief hebt ontvangen of als u van bankrekening bent veranderd, vul dan dit formulier in en stuur het naar ons terug.


IK BEN EEN PROFESSIONELE KLANT EN MEER DAN 50% VAN MIJN ELEKTRICITEITSVERBRUIK IS VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK. HOE KAN IK DE PREMIE ONTVANGEN?

Klanten die een professioneel contract met een energieleverancier hebben gesloten en meer dan 50% van hun elektriciteitsverbruik voor huishoudelijk gebruik bestemmen, kunnen eveneens de premie voor terugbetaling van de prosumervergoeding ontvangen.

Als u in dit geval bent, dient u deze verklaring op eer in te vullen en naar ons terug te sturen.

IK STUUR MIJN INGEVULD FORMULIER NAAR DIT ADRES

Hoe gebruikt u uw digitale meter optimaal als prosumer?

De digitale meter kan u helpen om uw zelfverbruik maximaal te verhogen aangezien u:

  • uw verbruik kunt opvolgen via uw klantenzone (binnenkort beschikbaar);
  • op poort P1 van uw digitale meter hulpmiddelen voor analyse en/of beheer van uw elektrische toestellen kunt aansluiten (ga naar maakjemeterslim.be voor meer info en vraag advies aan uw elektricien);
  • een slim laadstation kunt gebruiken om uw elektrische auto op te laden.


De installatie van een digitale meter is momenteel gratis tot 31/12/2023. Meer info over de installatie van een digitale meter.


MEER WETEN OVER HET PROSUMERTARIEF