Steun en premies

HULP NODIG OM UW ENERGIEFACTUREN TE BETALEN ?

Verschillende steunmaatregelen helpen u om uw energiefacturen te betalen of te doen dalen. Hebt u hierover vragen? Bel dan naar dit gratis nummer : 1718. 

Dit is een overzicht van alle beschikbare steun:

Steun voor doelgroepen onder voorwaarden

Statuut van beschermde klant

Het statuut van “beschermde klant” dient om mensen te ondersteunen die moeilijkheden ondervinden om hun elektriciteit- en/of gasfacturen te betalen. Er zijn twee soorten statuten:

  1. gewestelijk
  2. federaal
Voorwaarden

Het sociaal tarief

Het sociaal tarief is voorbehouden voor beschermde klanten. Het is van toepassing op klanten die ORES als sociale energieleverancier hebben.

Het sociaal tarief kan ook door een commerciële leverancier verleend worden aan klanten met het statuut van federaal beschermde afnemer.

Voorwaarden

Voorafbetalingsfunctie

Als de voorafbetalingsfunctie van uw digitale meter is ingeschakeld, betaalt u op voorhand voor de elektriciteit en/of het aardgas dat u gaat verbruiken. Dit helpt u om uw verbruik te beheren en verrassingen te vermijden als u uw eindafrekeningsfactuur ontvangt.

Meer weten

Le secours hivernal en gaz

Krijgt u gas geleverd van de sociale leverancier en beschikt u over een meter met voorafbetalingfunctie? Dan kunt u tijdens de winterperiode een beroep doen op de “winterhulp voor gas”, maar dit geldt alleen als u zelf onvoldoende middelen hebt om u in deze periode te verwarmen.

Voorwaarden

La Commission locale pour l’Énergie

ORES werkt samen met de OCMW’s om klanten te steunen die moeilijkheden ondervinden met hun energiebevoorrading. Als een beschermde klant in de problemen komt, kunnen ORES of de klant vragen om een Lokale Energiecommissie te organiseren. Die evalueert de situatie en neemt beslissingen in ieders belang.

Voorwaarden

Hebt u hulp nodig om uw factuur te betalen?

Dan raden wij u aan om contact op te nemen:

  1. met uw energieleverancier om een afbetalingsplan op te stellen.
  2. met het energieloket of uw OCMW om na te gaan op welke steunmaatregelen u recht hebt.

Uw factuur begrijpen

ORES doet er alles aan om de distributiekosten onder het inflatiepeil te houden.

BEKIJK GEDETAILLEERDE UITLEG OVER UW FACTUUR