Voertuigen op aardgas - Particulieren & Professionals

AUTO’S OP AARDGAS

CNG (compressed natural gas – gecomprimeerd aardgas) is een duurzame mobiliteitswijze. Veel goedkoper dan benzine of diesel, praktisch en schoner, het juiste plan voor een slimme rit. Ontdek onmiddellijkde tankstations bij u in de buurt!


Tal van voordelen

CNG is :

  • schoner:,aardgas stoot 50% minder koolstofmonoxide en stikstofoxide uit dan diesel. De CO2-uitstoot wordt vanaf het begin van de productielijn tot aan de uitlaat herleid met 12 % in vergelijking tot diesel en met 27 % in vergelijking tot benzine. Wat de fijne stofdeeltjes betreft, bedraagt de uitstoot zo goed als niets (95% minder dan diesel) en is er geen roet- of benzeenuitstoot.
  • geruislozer : wagens op aardgas produceren tot 75% minder lawaai in vergelijking met traditionele wagens.
  • zuiniger: CNG kan tot 30% goedkoper zijn aan de pomp en levert u belastingverlaging op. U geniet bijvoorbeeld een lagere inschrijvingstaks;
  • op maat van uw verwachtingen: dankzij het steeds grotere assortiment vindt u gemakkelijk het voertuig dat het beste in uw situatie past. Fijn om te weten: door de gastank wordt uw kofferruimte niet kleiner.
  • veilig: de productie van CNG-voertuigen is aan de strengste normen onderworpen. De tank is in het chassis geïntegreerd en is zeer sterk; de duurzaamheid ervan werd aangetoond tijdens tal van crash tests. Dankzij deze veilige technologie kunt u veilig op de weg en parkeert u zonder enig risico in ondergrondse parkings.
  • praktisch: aan de pomp kunt u even snel tanken als met diesel- of benzinewagens.
  • een investering op lange termijn: CNG produceert minder reststoffen tijdens de verbranding en verlaagt dus ook de slijtage van de motor.

Kom meer te weten op de website van de ngva


Wat is CNG?

Wat is het verschil met LPG ?

Welke zijn de voordelen van CNG voor de mobiliteit?

De ORES-brochure

De aardgas vormt, uit ecologisch- en milieu zicht (vermindering van fijne deeltjes en stikstofoxiden), een relevante keuze voor lichte voertuigen.

Studie van de CREG

Gas, heel eenvoudig

Net zoals bij aardgas dat gebruikt wordt om te verwarmen of te koken wordt aardgas als brandstof via een verdeelnetwerk naar tankstations vervoerd. Er is één enkel verschil met de klassieke brandstoffen: het wordt onder een bepaalde druk opgeslagen in de tank van uw wagen. Daarom spreekt men over gecomprimeerd aardgas (of CNG in het Engels).


Hoe tanken ?

Er bestaan verschillende technologieën om te tanken met CNG-voertuigen:

  • de 'fast-fill'-stations: hier gooit u uw tank in 2 à 3 minuten vol, in een tankstation dat uitgerust is met CNG ;
  • de 'slow-fill' pompen: tanken kan een paar uur duren, een oplossing die geschikt is voor ondernemingen ;
  • de 'home compressor': deze installatie kan in een garage of buiten geplaatst worden en wordt aangesloten met uw aardgasaansluiting; hierdoor kunt u bijvoorbeeld's nachts tanken aan het tarief voor aardgas voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek snel het dichtstbijzijnde CNG-station !

Waar kunt u tanken ?

Vragen over mobiliteit met aardgas ?

Stel uw vraag