Alles wat u moet weten over elektromechanische meters

Elektromechanische meters gebruiken een draaimechanisme om de hoeveelheid verbruikte energie te meten. Ze worden stilaan vervangen door digitale meters. Ze beschikken niet over diensten op afstand (zoals digitale meters), de meterstanden moeten dus manueel worden opgenomen.

2021 11 09 ORES Releveurs Gdhan 014

Hoe werkt een elektromechanische meter voor elektriciteit of gas?

Een elektromechanische meter meet de hoeveelheid energie die over een bepaalde periode wordt verbruikt. De opname van de meterstanden gebeurt elk jaar in dezelfde periode. Uw energieleverancier baseert zijn facturen op deze meterstanden. Ofwel komt een ORES-technicus ze opnemen, ofwel doet u dat zelf.

Er zijn verscheidene types elektromechanische meters :

  • de meter voor enkelvoudig tarief heeft één enkele wijzerplaat. Het enkelvoudig tarief betekent dat u dezelfde prijs per kilowattuur betaalt tijdens piekuren en daluren. Om het tweevoudig uurtarief te genieten, dient u de vervanging van de meter aan te vragen;
  • de meter voor tweevoudig tarief heeft twee wijzerplaten. Afhankelijk van het moment van de dag betaalt u een verschillend tarief. Hij berekent dus twee meterstanden : één meterstand voor het dagverbruik (piekuren) en één voor het nachtverbruik (daluren);
  • de meter voor exclusief nachttarief : deze meter dient voor elektrische accumulatieverwarming of een waterverwarmer die uitsluitend 's nachts stroom ontvangen;
  • de meter met voorafbetalingsfunctie : werkt met een oplaadkaart die u rechtstreeks in de meter steekt om uw energie vooraf te betalen. Om uw energie online vooraf te betalen dient u de installatie van een digitale meter aan te vragen;
  • de gasmeter : er is slechts één type elektromechanische gasmeter. De verbruikte kubieke meters (m³) worden omgezet in kilowattuur (kWh) op basis van een omzettingscoëfficiënt.

De opname van uw elektriciteits- of gasmeter hangt af van het kaliber ervan.

Opname van de elektriciteit meter 

Type opname Grenzen Opnamefrequentie
AMR ≥ 100 kVa ¼ u
Maandelijks ≥ 56 kVa et < 100 kVa Maand
Jaarlijks < 56 kVa Jaar

Opname van de gas meter 

Type opname Grenzen Opnamefrequentie
AMR ≥ 1 M  Nm³/u 1 u
Maandelijks ≥ 160 Nm³/u et < 1M Nm³/u Maand
Jaarlijks < 160 Nm³/u Jaar

De zogenaamde 'AMR' (Automated Meter Reading)-opname bestaat uit een geautomatiseerde teleopname.

Vragen over het onderwerp

question-mark

Om dat te weten te komen, houdt u rekening met:

  • uw verbruik tijdens de daluren: noteer gedurende één week de meterstanden aan het begin en het einde van de daluren en bereken uw verbruik. Als u dit verbruik met 52 vermenigvuldigt, hebt u een idee van uw jaarlijkse verbruik tijdens de daluren.
  • de mogelijke besparingen: raadpleeg het tarief van uw energieleverancier en bereken op basis van uw verbruik hoeveel u zou kunnen besparen dankzij het tweevoudig tarief.

Doe onze kleine test om te bepalen of een tweevoudig uurtarief voor uw situatie geschikt is.

U kunt dit rechtstreeks aanvragen met ons contactformulier. Een van onze medewerkers zal u zo snel mogelijk antwoorden.

Elk verbruiksprofiel is anders. Daarom is het moeilijk om u concreet advies te geven voor de optimalisatie van uw verbruik.

In het kader van het prosumententarief dient u voor een maximaal zelfverbruik zoveel mogelijk energie die u produceert ook op dat moment te verbruiken. Daarbij maakt het geen verschil voor uw zelfverbruik (en voor het prosumententarief) of u energie verbruikt via het nachttarief van de daluren van uw meter met tweevoudig uurtarief, dan wel via het exclusief nachttarief. De hoeveelheid energie die u van het net afneemt, blijft in beide gevallen immers identiek. Om uw zelfverbruik te maximaliseren, moet u dus eerder uw verbruiksgewoonten aanpassen. Laat bijvoorbeeld energieverslindende toestellen werken op het ogenblik dat uw panelen stroom produceren (dus overdag en zeker wanneer de zon schijnt).