Duurzame mobiliteit

Elektrische auto

Dankzij onze simulator kunt u makkelijk nagaan of uw elektrische installatie geschikt is om uw (toekomstige) elektrische/hybride auto op te laden en hoe lang het opladen zal duren. U heeft hiervoor uw EAN-code nodig of makkelijke toegang tot uw.

Onze simulator gaat na wat de mogelijkheden zijn om een elektrische auto bij u thuis op te laden en houdt daarbij rekening met het volgende:

  1. uw beschikbaar elektrisch vermogen: dit hangt af van uw installatie, van de energieverslindende apparaten die u gebruikt en van het moment van de dag. Wij adviseren meestal om uw voertuig ’s nachts op te laden, omdat de algemene vraag naar elektriciteit dan minder groot is.
  2. het type laadstation: afhankelijk van het beschikbare vermogen adviseren wij om één van deze 3 types laadstations te installeren: ofwel 3,7 kW, ofwel 7,4 kW, ofwel 11 kW. Om onnodige kosten voor aanpassing en installatie te vermijden, raden we u aan om bij voorkeur een minder krachtig laadstation te gebruiken, voor zover de oplaadtijd niet meer dan 9 uur bedraagt.
  3. de batterijcapaciteit van uw voertuig: we hebben deze informatie nodig om de oplaadtijd in te kunnen schatten
  4. uw zonnepanelen: als u zonnepanelen hebt, vertellen we u hoe u maximaal kunt profiteren van de groene energie die uw panelen produceren

Onze simulator geeft u een duidelijk advies, met verschillende uitkomsten:

  1. Goed nieuws!

    Het huidige vermogen van uw elektrische installatie is voldoende om uw voertuig thuis op te laden.

    De simulator vertelt u ook hoe lang het zal duren om uw voertuig op te laden, wat het beste moment van de dag is om op te laden en welk type laadstation (of versterkt stoptcontact) voor u het beste is.

  2. Onvoldoende vermogen

    Jammer genoeg kunt u geen oplaadpunt bij u thuis installeren om een elektrisch voertuig op te laden.

    De simulator stelt alternatieven voor zoals het installeren van een intelligent oplaadpunt, het verhogen van het beschikbare vermogen of het kiezen voor een voertuig met een minder krachtige batterij.

Laadstation

Als u bij u thuis een laadstation installeert, kunt u uw auto sneller opladen dan met een gewoon stopcontact. Voor een volledig elektrische auto raden we u aan om een laadstation van 3,7 kW, 7,4 kW of 11 kW te kiezen, afhankelijk van de capaciteit van uw elektrische installatie en de batterij van uw voertuig. Voor een plug-in hybride voertuig hoeft u niet te investeren in een laadstation (een versterkt stopcontact volstaat).

Is de capaciteit van uw elektrische installatie voldoende om bij u thuis een laadstation te installeren? Doe de test in onze simulator!

Een slim laadstation is een thuislaadstation dat uw energieverbruik evenwichtig spreidt tussen uw laadstation en andere elektrische toestellen in uw woning. Het stelt u in staat om uw auto op te laden en tegelijk andere energieverslindende toestellen te gebruiken zonder overbelasting van uw elektrische installatie.

Als u zonnepanelen hebt, helpen sommige slimme laadstations u om uw zelfverbruik te verhogen door uw elektrische auto op te laden met de energie afkomstig van uw zonnepanelen. Op die manier hoeft u het vermogen van uw elektrische installatie niet te verhogen.

Ontdek in onze simulateur of u bij u thuis een laadstation kunt installeren.

Om onderweg uw voertuig op te laden, dient u een openbare laadpaal te gebruiken. U hebt daarvoor ook een betaalmiddel nodig dat door de laadpaal aanvaard wordt.

Bekijk hier de lijst met laadpalen.

Overweegt u om bij u thuis een laadstation te installeren? Check of dit mogelijk is onze simulateur!

 

Vroeger beheerde ORES in verscheidene Waalse gemeenten laadpalen voor elektrische voertuigen. Maar na het nieuwe elektriciteitsdecreet mag ORES sinds 1 juli 2022 wettelijk deze laadpalen niet langer beheren. De meeste ervan zullen door de gemeenten worden overgenomen. Jammer genoeg moesten sommige van deze laadpalen in de overgangsperiode buiten gebruik worden gesteld. Benieuwd naar de situatie in uw gemeente? Bel dan 078/15.78.01 (van maandag tot vrijdag tussen 08 u en 20 u en op zaterdag van 09 u tot 13 u / behalve op feestdagen).

Thuis een laadstation installeren

Neem contact op met een professionele installateur van laadstations of een elektricien. Zij zullen u alle informatie geven. Alle stappen die u moet ondernemen om een laadstation te installeren, kunt u vinden op ores.be.

Het volstaat om dit formulier in te vullen en naar ons te sturen.

Ja, elke netgebruiker die over een laadstation beschikt, is sinds 15/10/2022 (volgens een herziening van het Waalse decreet betreffende de elektriciteitsmarkt) verplicht om de ingebruikname/buitengebruikstelling van zijn laadstation aan te geven aan zijn netbeheerder, op straffe van een administratieve boete. Doe deze aangifte met dit formulier.

Wanneer u uw elektrisch voertuig oplaadt, kan er een grote vermogenspiek op het elektriciteitsnet ontstaan.

Door uw laadstation aan te geven:

  • bent u wettelijk in orde. Volgens een herziening van het Waalse decreet over de elektriciteitsmarkt ben je als netgebruiker met een laadstation sinds 15/10/2022 verplicht om de de ingebruikname/buitengebruikstelling ervan aan je netbeheerder, waarbij een administratieve boete kan worden opgelegd.
  • stelt u ORES in staat om efficiënter na te gaan op welke punten het netwerk moet worden versterkt

Als het over laadstations van hetzelfde type gaat, kunt u deze met één enkel formulier aangeven (tot maximaal 10 laadstations met één enkele aangifte).

Als het over verschillende laadstations gaat (verschillende gebruiksplek, merk, vermogen, uitrusting), dient u een formulier per laadstation te gebruiken.

Geef u laadstation aan met dit formulier.

Deze definities kunnen u helpen:

  • Identificatie van de klant: de gegevens die u in dit vak invult, moeten overeenstemmen met de EAN-code/het leveringspunt waar het laadstation wordt geïnstalleerd.
  • Identificatie van het laadstation:
    • Openbaar of privé-oplaadpunt: kan het oplaadpunt door alle weggebruikers worden gebruikt of alleen door u? Een openbaar oplaadpunt is een oplaadpunt waartoe de eigenaar of exploitant op niet-discriminerende wijze toegang verleent aan gebruikers van een elektrisch voertuig.
    • Aantal stopcontacten: aantal stopcontacten/aansluitingen aanwezig op het laadstation. Met 2 of meer stopcontacten kunnen meerdere voertuigen tegelijk opladen aan één laadstation.
    • Serienummer: dit nummer staat meestal op het laadstation zelf of op uw installatiecontract.
    • Bidirectioneel laadstation: kan niet alleen de batterij van uw voertuig opladen, maar ook de energie uit die batterij gebruiken om een woning (V2H-technologie) of het elektriciteitsnet (V2G-technologie) van elektriciteit te voorzien.
    • Bijna alle laadstations die nu op de markt zijn, zijn unidirectioneel: ze dienen alleen om uw voertuig op te laden.
    • Slim laadstation: een thuislaadstation dat in staat is om uw energieverbruik evenwichtig te spreiden tussen uw laadstation en andere toestellen in uw woning. Daardoor kunt u uw auto opladen en tegelijk andere energieverslindende toestellen gebruiken zonder overbelasting van uw elektrische installatie.

Via onze simulator ontdekt u of uw installatie geschikt is om een laadstation te installeren en welk type laadstation in uw geval de voorkeur geniet. Onze simulator adviseert niet om laadstations van 22 kW te installeren, omdat bij de meeste elektrische voertuigen het laadvermogen met wisselstroom beperkt is tot 11 kW en soms minder.

De prijs hangt af van het type laadstation, de leverancier, het vermogen, enz. Soms is het nodig om de elektrische installatie van uw woning aan te passen en ook daar zijn kosten aan verbonden. Gebruik onze simulator en ontdek of uw elektrische installatie geschikt is voor de installatie van uw laadstation en welk type laadstation wij u aanraden.

Uw elektricien of installateur van laadstations geeft u graag meer uitleg over de kosten voor de installatie van uw laadstation.

Als u voor een slim laadstation kiest, kunt u bovendien fiscale voordelen genieten. U vindt hierover meer informatie op Groene autofiscaliteit | FOF Financiën (belgium.be).

De installatie van een digitale meter is aanbevolen. Met sommige slimme laadstations kunt u de gegevens rechtstreeks via de klantportaal van uw meter uitlezen en op die manier uw verbruik opvolgen.

Als u het laadstation ook ter beschikking stelt van het publiek is een digitale meter verplicht.

Als uw installatie onvoldoende vermogen levert om bij u thuis een laadstation te installeren, dan kunt u het vermogen van uw installatie laten verhogen.

U kunt op de webpagina U wilt uw aansluiting wijzigen een offerte aanvragen om het vermogen te laten verhogen.

Dit hangt af van het type van uw installatie. We raden u aan om het vermogen van uw aansluiting niet te groot te maken om onnodige kosten te vermijden. Installeer lever een slim laadstation, dat het energieverbruik spreidt tussen uw laadstation en de andere toestellen in uw woning. U kunt een offerte voor het verhogen van het vermogen aanvragen op U wilt uw aansluiting wijzigen.

Een privé-laadstation mag worden gedeeld met andere gebruikers. Dit gedeelde laadstation zal worden aangesloten als een gewoon privé-laadstation.

U dient aan uw eigenaar toestemming te vragen voor deze werken.

Het is mogelijk om laadstations te installeren op het parkeerterrein of in de parkeergarage van een appartementsgebouw.

Bij elk project om laadstations te installeren in een appartementsgebouw is het een goed idee om na te gaan welke behoeften alle bewoners hebben op dit domein.

Bespreek dit op uw algemene vergadering van mede-eigenaars of met uw syndicus. Bekijk welke stappen u dient te volgen voor de installatie van een laadstation in een appartementsgebouw op Hoe mijn elektrische auto opladen.

Als het laadstation aangesloten blijft en op dezelfde plaats in gebruik blijft, hoeft u niets te doen. Als het laadstation wordt afgesloten (en dus buiten gebruik wordt gesteld), dan dient u dit aan te geven bij ORES met dit formulier.

Als het laadstation aangesloten blijft en op dezelfde plaats in gebruik blijft, hoeft u niets te doen. Als het laadstation wordt afgesloten (en dus buiten gebruik wordt gesteld), dan dient u dit aan te geven bij ORES met dit formulier.

De nieuwe gebruiker zal de ingebruikname ervan moeten aangeven zodra hij het laadstation ergens anders aansluit.

Mijn voertuig opladen

Als twee voertuigen worden aangesloten aan één laadstation van 22 kW met “load balancing”, dan wordt het beschikbare vermogen optimaal verdeeld over beide voertuigen (en wordt dus ook de laadtijd geoptimaliseerd). Als één enkel voertuig op een dergelijk laadstation is aangesloten, dan beschikt het over het volledige vermogen. Zonder “load balancing” is het beschikbare vermogen aan een laadstation van 22 kW aan elk stopcontact beperkt tot 11 kW.

Bij de meeste elektrische voertuigen is het laadvermogen beperkt tot 11 kW en soms minder. U vindt deze informatie voor de meeste elektrische voertuigen op EV-database.org.

De laadtijd kan ook worden beïnvloed door de lading in het voertuig wanneer het opladen wordt gestart, waarbij de laadtijd toeneemt aan het einde van de oplaadperiode van de batterij.

Ja, hiervoor bestaan oplossingen, maar in sommige gevallen is de nulleider onmisbaar. Dit hangt af van het voertuig en het laadstation. Neem daarom vooraf zeker contact op met de fabrikanten van het laadstation en het voertuig.

Anderzijds is voor laadstations met een vermogen van meer dan 7,4 kW (semi-snelladers van 11 of 22 kW) bijna altijd een aansluiting met 3 x 400 volt + nulleider nodig.

Als 400 volt en/of een nulleider absoluut noodzakelijk zijn, kan de installatie van een transformator in uw elektrische installatie door een elektricien dit probleem oplossen.

Indien u toch een 3 x 400 Volt + nulleider van het ORES-netwerk wenst aan te vragen, dient u rekening te houden met de kosten voor de aanpassing van uw aansluiting en het bestaande 230V-netwerk.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan via deze link: U wilt uw aansluiting wijzigen.

Dankzij onze simulator kunt u makkelijk nagaan of uw elektrische installatie geschikt is om uw (toekomstige) elektrische/hybride auto op te laden en hoe lang het opladen zal duren. U heeft hiervoor uw EAN-code nodig of makkelijke toegang tot uw.

Onze simulator gaat na wat de mogelijkheden zijn om een elektrische auto bij u thuis op te laden en houdt daarbij rekening met het volgende:

  1. uw beschikbaar elektrisch vermogen: dit hangt af van uw installatie, van de energieverslindende apparaten die u gebruikt en van het moment van de dag. Wij adviseren meestal om uw voertuig ’s nachts op te laden, omdat de algemene vraag naar elektriciteit dan minder groot is.
  2. het type laadstation: afhankelijk van het beschikbare vermogen adviseren wij om één van deze 3 types laadstations te installeren: ofwel 3,7 kW, ofwel 7,4 kW, ofwel 11 kW. Om onnodige kosten voor aanpassing en installatie te vermijden, raden we u aan om bij voorkeur een minder krachtig laadstation te gebruiken, voor zover de oplaadtijd niet meer dan 9 uur bedraagt.
  3. de batterijcapaciteit van uw voertuig: we hebben deze informatie nodig om de oplaadtijd in te kunnen schatten
  4. uw zonnepanelen: als u zonnepanelen hebt, vertellen we u hoe u maximaal kunt profiteren van de groene energie die uw panelen produceren

Onze simulator geeft u een duidelijk advies, met verschillende uitkomsten:

  1. Goed nieuws!

    Het huidige vermogen van uw elektrische installatie is voldoende om uw voertuig thuis op te laden.

    De simulator vertelt u ook hoe lang het zal duren om uw voertuig op te laden, wat het beste moment van de dag is om op te laden en welk type laadstation (of versterkt stoptcontact) voor u het beste is.

  2. Onvoldoende vermogen

    Jammer genoeg kunt u geen oplaadpunt bij u thuis installeren om een elektrisch voertuig op te laden.

    De simulator stelt alternatieven voor zoals het installeren van een intelligent oplaadpunt, het verhogen van het beschikbare vermogen of het kiezen voor een voertuig met een minder krachtige batterij.