Wanneer u uw elektrisch voertuig oplaadt, kan dit op het net een grote piek in de vermogensvraag veroorzaken.

Door uw laadstation aan te geven zorgt u ervoor dat:

 • leeft u de wetgeving na, meer bepaald het Waals decreet betreffende de elektriciteitsmarkt, dat op 15 oktober 2022 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, verplicht elke netwerkgebruiker met een laadstation om de indienststelling of buitendienststelling ervan aan te melden bij zijn distributienetbeheerder;
 • kan ORES efficiënter de plaatsen bepalen waar het elektriciteitsnet moet worden versterkt.

Voor een huis

 • R GSM

  Stap 1

  Neem contact op met een vakman (elektricien of installateur van laadpalen) voor een bestek en advies over de elektrische configuratie die nodig is om een laadstation te plaatsen.

 • R Analyse De La Demande

  Stap 2

  Op basis van dit advies neemt u eventueel contact op met ORES voor een bestek voor de aanpassing van de elektrische installatie die nodig is voor de plaatsing van een laadstation.

 • R Valider

  Stap 3

  De elektricien/installateur van laadpalen installeert het laadstation. Een erkend keuringsorganisme keurt de installatie goed en u geeft ze aan bij ORES.

 • R Technicien ORES

  Stap 4

  ORES voert de nodige werken uit (indien van toepassing).

 • R Voiture Electrique

  Stap 5

  U kunt uw auto opladen!

Voor een appartementsgebouw

 • R Clients

  Stap 1

  Vraag aan de syndicus / verhuurder om een laadstation te installeren. Deze inventariseert de behoeften van alle bewoners / mede-eigenaars.

 • R GSM

  Stap 2

  De syndicus / verhuurder neemt contact op met een elektricien / installateur van laadpalen voor een bestek en advies over de vereiste elektrische installatie voor het plaatsen van één of meer laadpalen.

 • R Analyse De La Demande

  Stap 3

  De syndicus / verhuurder vraagt advies aan ORES en eventueel een bestek voor de aanpassing van de elektrische installatie die nodig is voor de plaatsing van één of meer laadpalen.

 • R Borne Rechargement Elec

  Stap 4

  De syndicus / verhuurder legt het bestek ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Het bestek wordt goedgekeurd. De elektricien/installateur van laadpalen plaatst de laadpalen.

 • R Valider

  Stap 5

  Een erkend keuringsorganisme keurt de installatie goed en de syndicus/ verhuurder geeft ze aan bij ORES.

 • R Voiture Electrique

  Stap 6

  ORES voert de nodige werken uit (indien van toepassing). U kunt uw auto opladen!

U heeft de volgende informatie nodig:

 1. Een keuringsattest van een erkend organisme
 2. De technische informatie van uw laadpaal (serienummer, vermogen, enz.)
 3. Uw EAN-code

Vragen in verband met dit onderwerp

question-mark

De prijs hangt af van het type laadstation, de leverancier, het vermogen, enz. Soms is het nodig om de elektrische installatie van uw woning aan te passen en ook daar zijn kosten aan verbonden. Gebruik onze simulator en ontdek of uw elektrische installatie geschikt is voor de installatie van uw laadstation en welk type laadstation wij u aanraden.

Uw elektricien of installateur van laadstations geeft u graag meer uitleg over de kosten voor de installatie van uw laadstation.

Als u voor een slim laadstation kiest, kunt u bovendien fiscale voordelen genieten. U vindt hierover meer informatie op Groene autofiscaliteit | FOF Financiën (belgium.be).

Een slim laadstation is een thuislaadstation dat uw energieverbruik evenwichtig spreidt tussen uw laadstation en andere elektrische toestellen in uw woning. Het stelt u in staat om uw auto op te laden en tegelijk andere energieverslindende toestellen te gebruiken zonder overbelasting van uw elektrische installatie.

Als u zonnepanelen hebt, helpen sommige slimme laadstations u om uw zelfverbruik te verhogen door uw elektrische auto op te laden met de energie afkomstig van uw zonnepanelen. Op die manier hoeft u het vermogen van uw elektrische installatie niet te verhogen.

Ontdek in onze simulateur of u bij u thuis een laadstation kunt installeren.

Neem contact op met een professionele installateur van laadstations of een elektricien. Zij zullen u alle informatie geven. Alle stappen die u moet ondernemen om een laadstation te installeren, kunt u vinden op ores.be.