Auto's op aardgas (CNG)

CNG (compressed natural gas – gecomprimeerd aardgas) is een duurzame vorm van mobiliteit. Net als aardgas dat wordt gebruikt voor verwarming of koken, wordt CNG via het distributienetwerk geleverd aan benzinestations. Het enige verschil met conventionele brandstoffen is dat het onder een specifieke druk in de tank van je voertuig wordt opgeslagen. Daarom staat het bekend als gecomprimeerd aardgas (CNG).

Voiture Gaz

Tal van voordelen

CNG is:

  • schoner: aardgas stoot 50% minder koolmonoxide en stikstofoxide uit dan diesel. De CO2-uitstoot, vanaf het begin van de productieketen tot aan de uitlaatpijp, is 12% lager dan bij diesel en 27% lager dan bij benzine. De uitstoot van fijne deeltjes is vrijwel nihil (95% minder dan bij diesel) en er is geen uitstoot van roet of benzeen;
  • stiller : aardgasvoertuigen produceren tot 75% minder lawaai dan conventionele voertuigen;
  • veilig: de fabricatie van CNG-voertuigen wordt aan de strengste normen onderworpen. De stevigheid van de tank, die ingewerkt in het onderstel en erg sterk is, werd aangetoond met tal van crashtests;
  • praktisch: aan de pomp, gooit u even snel uw tank vol als voertuigen op diesel of benzine;
  • een investering op lange termijn: CNG produceert minder residu tijdens de verbranding en vermindert dus de slijtage aan motoren.

 

Kom meer te weten over CNG-mobiliteit in België op de ngva-website en in Frankrijk op de Gaz mobilité-website.

Wilt u meer weten over de nieuwe trends in aardgas en CNG?

Vind alle artikels op de website gas.be.

Hoe tanken?

Er bestaan verschillende technologieën om te tanken met CNG-voertuigen:

  • de 'fast-fill'-stations: hier gooit u uw tank in 2 à 3 minuten vol, in een tankstation dat uitgerust is met CNG;
  • de 'slow-fill' pompen: tanken kan een paar uur duren, een oplossing die geschikt is voor ondernemingen;
  • de 'home compressor': deze installatie kan in een garage of buiten geplaatst worden en wordt aangesloten met uw aardgasaansluiting; hierdoor kunt u bijvoorbeeld's nachts tanken aan het tarief voor aardgas voor huishoudelijk gebruik.