De budgetmeter

Een budgetmeter werkt met een persoonlijke herlaadbare kaart. U dient uw energie dus vooraf te betalen in een oplaadpunt in uw buurt.

Cpteur Budget Gaz Hdef 14

Tegen eind 2025 zal uw meter met een oplaadkaart niet langer functioneren.

Als u zo’n meter hebt, zal ORES binnenkort met u contact opnemen om uw meter gratis te vervangen. Wenst u meer informatie over de nieuwe meter? Lees dan het artikel op onze blog.

Hoe raadpleegt u het beschikbare saldo?

Op de meter: uw meter toont voortdurend een bedrag in euro, dat is uw beschikbaar saldo.

Wat is het noodkrediet?

Wanneer uw krediet opgebruikt is, onderbreekt de meter de energietoevoer en komt er op het scherm een knipperend driehoekje. Om het “noodkrediet” te activeren :

  • Elektriciteitsmeter: druk op de rode knop en duw de hoofdschakelaar naar boven. Het noodkrediet heeft een waarde van € 15.
  • Gasmeter: controleer eerst of alle gastoestellen in huis goed gesloten zijn. Druk vervolgens 5 seconden op de blauwe knop en wacht tot de veiligheidstest voltooid is vóór u uw gastoestellen weer opent. Het noodkrediet heeft een waarde van € 15.

Algemene aanbeveling: wacht niet tot uw krediet opgebruikt is om uw kaart op te laden. Zo vermijdt u de ongemakken van de procedure om uw meter opnieuw te openen.

Als uw noodkrediet opgebruikt is en uw budgetmeter niet verbonden is met een vermogensbegrenzer, dan ontvangt u geen energie meer tot u uw kaart hebt opgeladen. Ga naar een van onze talrijke oplaadpunten.

Maar als u een beschermde klant bent en u een elektriciteitsmeter met voorafbetalingsfunctie hebt die aan een vermogensbegrenzer is gekoppeld, dan kunt u de vermogensbegrenzer inschakelen door op de rode knop van uw meter te drukken. U ontvangt dan gedurende een beperkte periode een minimale hoeveelheid stroom. Het noodkrediet en het verbruik met een vermogensbegrenzer vormen schulden ten opzichte van ORES, die bij een volgende oplaadbeurt worden geïnd.